Карлос Контрера, кандидат-кмет за София от ВМРО, внесе сигнал в

...
 Карлос Контрера, кандидат-кмет за София от ВМРО, внесе сигнал в
Коментари Харесай

Контрера, ВМРО към ЦИК: Български гражданин ли е лицето Зографски от листата за СОС на ПП-ДБ?

 izbori_2023_v1_013

 

Карлос Контрера, кандидат-кмет за София от Вътрешна македонска революционна организация, внесе сигнал в Централната изборна комисия с искане да се направи инспекция дали претендентът в листата за общински съветници в София на ПП-ДБ (Спаси София) под номер 8 в листата – Андрей Зографски има българско поданство. Той е от районен съд Македония.

По стичане на събитията ми е известно, че лицето Зографски е наследник на политик от Р Северна Македония – лицето Солза Горчева, която е добре известна с антибългарските си мнения, в това число изявления от вида, че българите са „ фашистки окупатор “. Самата тя претендира за признание на македонско малцинство в България и прочие. От политическите изяви на политика Солза Горчева, от обществените ѝ изявления, в това число по медии, излиза наяве, че тя е изразител на антибългарски настроения и се има за етническа македонка. Самата тя не има българско поданство, изнася обстоятелства Контрера.

За хората, които добре познават активността на неговата майка в районен съд Македония и са осведомени и с неговата биография, има съществени подозрения, че Зографски има българско поданство или поданство в друга страна членка на Европейски Съюз.

Именно заради тези условия имам основателни подозрения, че записаният под номер 8 претендент в листата с общински съветници на МK „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (Спаси София) според Р 466-МИ/26.09.2023 година на ОИК - Столична община не дава отговор на условията на член 397 от Изборния кодекс, написа още в сигнала до ЦИК.

Карлос Контрера упорства за незабавна инспекция от страна на изборния орган.

Ето и цялостния текст на сигнала:

ДО

ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

СИГНАЛ

от Карлос Контрера – претендент за кмет на Столична община и претендент за общински консултант в Столичен общински съвет от Вътрешна македонска революционна организация – Българско национално придвижване

Относно: инспекция на Решение 466-МИ/26.09.2023 година в частта за вписване на претендент Андрей Зографски

Уважаеми членове на ЦИК,

Във връзка с обявяване на решение 466-МИ/26.09.2023 година на ОИК - Столична община за регистрация на кандидатска листа на МK „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (Спаси София) за общински съветници открих, че под номер 8 е регистриран претендентът Андрей Зографски. По стичане на събитията ми е известно, че лицето Зографски е наследник на политик от Р Северна Македония – лицето Солза Горчева, която е добре известна с антибългарските си мнения, в това число изявления от вида, че българите са „ фашистки окупатор “, самата тя претендира за признание на македонско малцинство в България и прочие. От политическите изяви на политика Солза Горчева, от обществените ѝ изявления, в това число по медии, излиза наяве, че тя е изразител на антибългарски настроения и се има за етническа македонка. Самата тя не има българско поданство. В същото време излиза наяве, че нейният наследник е претендент за общински консултант в Р България, на избори за общински съветници в България. Логично, познавайки активността на и изявленията на лицето Солза Горчева, си задавам въпроса има или няма българско поданство нейният наследник Зографски, понастоящем претендент за общински консултант от МK „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (Спаси София).

Именно заради тези условия имам основателни подозрения, че записаният под номер 8 претендент в листата с общински съветници на МK „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (Спаси София) според Р 466-МИ/26.09.2023 година на ОИК - Столична община не дава отговор на условията на член 397 от Изборния кодекс. Законът обрисува две хипотези – едната е претендент, който е български жител, другата – жител на страна членка на Европейски Съюз, който е непрекъснато пребиваващ. До колкото ми е известно лицето Андрей Зографски не е български жител, не ми е известно и да е жител на друга страна членка. В тази връзка смятам, че той не дава отговор на условията на закона, налице е липса на безспорна правна причина за регистрацията му като претендент. Същият е попълнил декларация (Приложение 54-МИ), с която е заявил събитията по член 397 и член 414 от Изборния кодекс.

Предвид горното апелирам неотложно да бъде осъществена инспекция за съществуването или не на изискуемите предпоставки по член 397 от ИК и подхожда ли регистрацията на лицето Андрей Зографски като претендент за общински консултант от листата на МK „ Продължаваме промяната - Демократична България “ (Спаси София) по Решение 466-МИ/26.09.2023 година на ОИК – Столична община. В случай, че се откри неналичието на безспорните правни предпоставки за регистрация апелирам да предприемете дейности по подготвеност и регистрацията на лицето да бъде заличена заради неизбираемост. В случай, че е попълнена декларация с погрешно наличие смятам, че преписката следва да бъде изпратена до Прокуратурата на Р България.

02.10.2023 година С почитание:

гр. София

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР